ŻURAWINÓWKA


Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

ŻURAWINÓWKA

Postprzez Coorp.pl » Sobota, 12 Wrz 2009, 17:22

Kocham proste przepisy:
0,5 kg owoców suszonej żurawiny zalewam w 4 litrowym naczyniu rozrobioną do 40% pociechą, lub jak ją tu nazywacie psotą. Co kilka dni mieszam słojem. Po trzech miesiącach jest wysmienity napój. Można próbowac juz po 3 tygodniach, ale to jeszcze nie to samo. Smacznego.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika
Coorp.pl

 
Posty: 112


Klasyczna butelka do nalewek.
Butelka do nalewek Excelsior 1000 ml + korek
Cena: 11,99 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego austriackiego rumu Stroh.
Zaprawka Inlander Rom 25 ml
Cena: 6,99 zł
Prezentujemy nowoczesny, wydajny destylator ze stajni V.S.O.P., doskonałe wykonanie oraz nowoczesna technologia gwarantują świetne wyniki destylacji.
Destylator Academic Multi V.S.O.P
Cena: 3940,00 zł
Zaprawka Grejpfrut Vodka to oparta na naturalnych składnikach zaprawka do alkoholu. W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznej wódki grejfrutowej.
Zaprawka Grejpfrut Vodka 25ml
Cena: 6,99 zł
Samodzielnie przyrządzisz wiele z bardziej popularnych drinków w prosty i tani sposób używając zaprawki o smaku migdałów czyli Amaretto.
Zaprawka Amaretto fill-up
Cena: 17,99 zł
COOBRA węgiel aktywny-0,40-0,85mm, absorpcja: 1050m2/g
Węgiel aktywny Coobra 12,5 kg
Cena: 310,00 zł
Enzym AlphaAmylaza 4g na 3kg skrobi - rozkłada skrobię na dekstryny.
Enzym gorzelniany Alpha Amylaza 4g
Cena: 4,90 zł
Ten smak i zapach to klasyka alkoholi. Zaprawkę należy wlać do butelki 0,7 litra i uzupełnić alkoholem o pożądanej mocy. Po 24 godzinach wyrób jest gotowy.
Zaprawka Scotch Whisky 25ml
Cena: 6,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez arturo278 » Sobota, 2 Sty 2010, 19:41

Witam, żurawinówka jest godna polecenia.
20 dkg zalewam psotą co jakiś czas. To co jest słabszej mocy (tak około 40%). Dałem trochę cukru.
Jest to młoda naleweczka mimo to zapach :ok:
W smaku póki co leciutki posmak psoty da się wyczuć.
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
arturo278

 
Posty: 67

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez oskarxyz » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 11:17

Ja cukier dodaję trochę inaczej , a mianowicie;
Po zlaniu alkoholu znad owocow zasypuję żurawinę cukrem.Mieszam slojem co parę dni. Owocki oddają alkohol który "wypiły" tworząc syrop.Jak rozpuści się cukier to wlaśnie dosladzam nalewkę tym syropem .
oskarxyz

 
Posty: 10

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez lupus1978 » Poniedziałek, 1 Lut 2010, 22:17

Kolego Coorp,

A ile lejesz tej pociesznej psoty?

Dopełniasz cały słoik do 4 litrów? Czy masz inną miarke?

lupus1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
lupus1978

 
Posty: 88

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez Coorp.pl » Piątek, 19 Lut 2010, 22:36

Dawno tu nie zaglądałem. Lupus1978, odpowiadając na Twoje zapytanie - tak, dopełniam do 4 litrów. A teraz już stoi u mnie kilka litrów nalewki na „żywej” żurawince. Posiedziałem, poczytałem tu i tam i skonstruowałem przepisik. Jako, że lubię gotować, a i doceniam zdrowotny walor darów Bożych, zatem zagłębiłem się w lekturę odnośną rzeczonych owoców. Pomny nieodżałowanego kucharza królów i króla kucharzy, że „sos jest tym, co z mięsa czyni arcydzieło” (Marie-Antoine Carême), mając do dyspozycji dziczyznę, najlepiej z „gorących uczynków” ;-) należy popróbować dodać do niej sosu żurawinowo-jabłkowego, bo jak wiadomo każda świnia, a tym bardziej dzika, z jabłkiem w ryju lepiej się prezentuje. Interesujący nas owoc to niedościgniony madykament antybakteryjny, leczy choroby dziąseł, zapalenia stawów i wiele kobiecych dolegliwości. Słowem – rewelka!
No i wreszcie nalewka. Przeczytawszy wiele zrobiłem co następuje:
Dorodną żurawinę do zamrażalki na kilka dni. Potem zmielić, lub inaczej rozdrobnić, zasypać taką samą objetością cukru i po kilku dniach dodać kolejną część psoty. Po miesiącu, co właśnie czynię, przecedzić, frukty przepłukać połową wcześniej dodanej psoty i odstawić na pół roku. Potem pić i zażywać zdrowotnych właściwości.
Czyli przykładowe proporcje:
Słoik żurawiny (przed zmieleniem) + po zmieleniu dodać słoik cukru, po kilku dniach dodać taki sam słoik psoty i po miesiącu zlać i miazgę przepłukać połową słoika psoty. Chyba jasne? 1ż + 1c + 1p + 0,5p
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika
Coorp.pl

 
Posty: 112

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez rozrywek » Wtorek, 16 Lis 2010, 18:09

proszę o podpowiedzi zanim zacznę robić nalewkę: 1 kg suszonej żurawiny zamierzam pociąć nożem i zalać 5 litrami psoty o mocy ok 92 volt. Po miesiącu zlewam i owoce zaleję 2 litrami psoty 40 volt i zostawię na tydzień. Następnie pierwsze 5l rozcieńczę do 45 volt i zmieszam z 40-ką. Kwestia jaka ilość cukru dodać do takiej ilości płynu, w jakiej formie zapodać cukier? Ma być ładnie słodkie ale bez przesady. Sugestie mile widziane.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 759

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez tonic21 » Środa, 17 Lis 2010, 21:49

Witam
Co do suszonej żurawiny to się nie znam ja robiłem z przepisu starego kapacza z Janowa Lub. i naleweczka pierwsza klasa ale żurawina była świeża .
3 szklanki Żurawiny
3 szklanki cukru
6 l psotki 50%
Żurawinę rozdrobnić w maszynce i zasypać cukrem zalać psotką i odstawić na 14 dni ,od czasu do czasu mieszać .Po tym czasie zlać do butelek a żurawinę na patelnie ,dodać cukru przesmażyć i mamy dżemik do naleśników.
Pozdrawiam Tonic
Awatar użytkownika
tonic21

 
Posty: 45

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez cyniu22 » Wtorek, 18 Sty 2011, 14:05

Owoców nie wolno zalewać alkoholem o mocy większej niż 70% ma to związek z uwalnianie smaku, jak zalejesz 90% to tak jakbyś je zakonserwował razem z aromatem i smakiem.
cyniu22

 
Posty: 32

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez tomibisqpice » Piątek, 16 Gru 2011, 12:08

tonic21 napisał(a):Witam
Co do suszonej żurawiny to się nie znam ja robiłem z przepisu starego kapacza z Janowa Lub. i naleweczka pierwsza klasa ale żurawina była świeża .
3 szklanki Żurawiny
3 szklanki cukru
6 l psotki 50%
Żurawinę rozdrobnić w maszynce i zasypać cukrem zalać psotką i odstawić na 14 dni ,od czasu do czasu mieszać .Po tym czasie zlać do butelek a żurawinę na patelnie ,dodać cukru przesmażyć i mamy dżemik do naleśników.

A czy podobny efekt da się uzyskać z suszonej żurawiny?? :)
Nie myli się ten, kto nic nie robi :)
Awatar użytkownika
tomibisqpice

 
Posty: 30

Re: ŻURAWINÓWKA

Postprzez tomibisqpice » Piątek, 30 Gru 2011, 18:25

tomibisqpice napisał(a):
tonic21 napisał(a):Witam
Co do suszonej żurawiny to się nie znam ja robiłem z przepisu starego kapacza z Janowa Lub. i naleweczka pierwsza klasa ale żurawina była świeża .
3 szklanki Żurawiny
3 szklanki cukru
6 l psotki 50%
Żurawinę rozdrobnić w maszynce i zasypać cukrem zalać psotką i odstawić na 14 dni ,od czasu do czasu mieszać .Po tym czasie zlać do butelek a żurawinę na patelnie ,dodać cukru przesmażyć i mamy dżemik do naleśników.

A czy podobny efekt da się uzyskać z suszonej żurawiny?? :)

No i stało się:)
300g suszonej żurawiny zalałem ok 0,6 l gorącej wody i dosypałem cukru ok 4 łyżeczki, zostawiłem do ostudzenia. Następnie wlałem 0,5 l spirytusu i tak sobie stało 2 tyg. dziś posmakowałem i muszę przyznać, że jest bardzo dobre w smaku, choć trochę za mocne.
Wyjąłem owoce i niech sobie dalej stoi, o efektach poinformuję :)
Nie myli się ten, kto nic nie robi :)
Awatar użytkownika
tomibisqpice

 
Posty: 30

Następna

Wróć do Przepisy na Nalewki i Likiery

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron
Zabawa