Zacier z żyta, Zacier z pszenicy


Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez sroka33 » Poniedziałek, 12 Sty 2009, 19:49

witam mam pytanie w sprawie Zacieru z pszenicy w dziale ''jak zrobic zacier'' sa podane nastepujace skladniki
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
i brakuje mi tu pszenicy cos mi sie tu nie zgadza.w przepisie na Zacier z żyta jest podane ile dac zyta.prosze o odpowiedz ile trzeba dac pszenicy i kiedy ja dodac i w jakies postaci.z gory dziekuje.
sroka33

 
Posty: 34


Przepiękna butelka na nalewki i inne alkohole domowe.
Butelka Neos 350 ml + korek grzybek
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Anielska moc zaklęta w tej butelce do nalewek będzie wspaniałym prezentem
Butelka do nalewek Aniołek 200 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,99 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe zielone 20 sztuk
Cena: 3,49 zł  
Promocja: 3,29 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez smoltrix » Poniedziałek, 12 Sty 2009, 20:23

W przypadku zacieru z pszenicy zamiast pszenicy dajesz słód pszeniczny.

Czyli od kiełkowaną zmieloną na mąkę pszenice (przepis jest na stronie )

Zauważ ze np do zacieru z żyta dodajesz tylko 0,5 kg słodu a 3 kg zyta tutaj natomiast 3.5 kg słodu pszenicznego
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
Awatar użytkownika
smoltrix

 
Posty: 114

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez sroka33 » Wtorek, 13 Sty 2009, 18:04

czyli ten przepis na zacier z pszenicy jest zly
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
z tego co napisales nie dajemy słódu jeczmiennego tylko 3,5 kg slodu z pszenicy i 0kg czystej pszenicy.
prosil bym o napisanie skladnikow i ich ilosci potrzebnych do zrobienia zacieru z pszenicy i z zyta.i po co jest napisane ze slod jeczmienny dajemy za bardzo tego nie rozumie.prosze o pomoc z gory dziekuje.
sroka33

 
Posty: 34

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez smoltrix » Wtorek, 13 Sty 2009, 23:47

Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 d

Przecież w przepisie jasno jest napisane ze dajemy słód pszeniczny!!!!!!!!!!!
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
Awatar użytkownika
smoltrix

 
Posty: 114

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez bodzio.1974 » Piątek, 16 Sty 2009, 16:13

Wystarczy słód bez dodawania czego kolwiek innego zboża.
SŁÓD TO JEST TO SAMO ZBOŻE TYLKO PO PROCESIE SŁODOWANIA - spróbuj poczytać gdzieś to widziałem warto.Ja jeszcze tego nie praktykowałem ale mam coraz większe chęci spróbować , ale jest ale ?
Czy w kegu 50 l - który jest podgrzewany grzałkami dwiema od pralki 2000 W da rade to przerobić bez problemowo.Chodzi czy czasem szlak nie trafi mego kega i grzalek.Chodzi o przypalanie.
Jak ktoś ma na ten temat coś dopowiedzenia ze strony praktycznej to zapraszam.
Pozdrawiam.Bodzio
Użytkownik zbanowany od 03.III.2009r.
bodzio.1974

 
Posty: 27

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez szczub » Poniedziałek, 19 Sty 2009, 15:13

smoltrix napisał(a):Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) .



Wystarczy trochę poszukać :
http://www.alkohole-domowe.com/bimber/slod_zbozowy.html
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika
szczub

 
Posty: 177

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Postprzez sroka33 » Piątek, 23 Sty 2009, 16:39

witam mam pytanie jakie drozdze dodac do zacieru z żyta. po dodaniu jakich drozdzy bedzie je mniej czuc.
sroka33

 
Posty: 34


Wróć do Zaciery zbożowe i ziemniaczane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości