Nord- Elektronik Plus ma w ofercie taki zestaw do samodzielnego montażu, ale chyba jest tam możliwość kupna gotowego urządzenia.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jest to proste rozwiązanie oparte na woltomierzu- wraz ze wzrostem temperatury dioda prostownicza zmienia swoją charakterystykę przewodzenia- pomiar jest dość dokładny, ale taki czujnik trzeba skalibrować- 0 ustawiasz w misce z lodem, 100 w gotującej się wodzie. Taki sposób kalibracji nie gwarantuje 100% poprawności odczytu, dlatego szukałbym czegoś z sonda opartą o jakiś cyfrowy czujnik...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Do pot-stilla tak, bo tam termometr nie musi być bardzo dokładny, natomiast do kolumny już nie, bo nie zobaczysz delikatnych wahań temperatury rzędu dziesiątych części stopnia.
Podstawową zaletą tego rozwiązania jest bardzo prosta konstrukcja oraz prezentowanie wyniku na czytelnym wyświetlaczu LED - doskonale widocznego z dalekiej odległości.
Parametry: Napięcie zasilania +5V Pobór prądu 200mA Praca układu od 0°C do 70°C Praca czujnika temperatury i pomiar: -25°C do +125°C Odczyt wskazania czujnika 3x na sekundę Wymiary: 65 x 60 x 15 mm Wskazanie wyświetlacza: 2,5+1
Najważniejszym składnikiem rozwiązania jest układ ICL 7107 od firmy Intersil
Kalibracja Najpierw czujnik umieszczamy w wodzie z lodem tj. temp. wynosi około 0C, potencjometrami ustawiamy na wyświetlaczu 0C, następnie umieszczamy czujnik w wrzątku - temp zbliżona do 100C i ustawiamy na wyświetlaczu 100C. Aby dokładnie wykalibrować najlepszy by był zwykły termometr.
Na forum gdzie znalazłem opis tego termometru piszą że koszt zmącenia takiego ustrojstwa to około 15-20plnów, więc nie drogo skoro biorąc pod uwagę że na allegro.pl termometry z takim zakresem temperatury są w granicach 40plnów.
Tylko nurtuję mnie jedno pytanie. Skąd wziąć taką płytkę? No i oczywiście czy takie cuś się nada??
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Taki termometr ma w ofercie Nord Elektronik wraz z płytką. Używam takiego rozwiązania w mojej maszynie i nie jestem zachwycony- kalibracje trzeba powtarzać dość często.
Natomiast za 14,5PLN możesz stać się posiadaczem termometru, który spokojnie mierzy do 100 stopni. Jedną sztukę zamówiłem "nadprogramowo", cena jest kilka złotych mniejsza od Allegrowej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości