Przepis na wino z białych winogron.


Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez pawko35 » Piątek, 2 Paź 2009, 13:35

Witam
w związku ,że bardzo mi pomogliście przy ratowaniu zacierku zwracam się z kolejną prośba.
Właśnie jestem w trakcie zrywania białych winogron, chyba już ostatnia chwila bo zaczynają niektóre podgniwać.Szczerze mówiąc to znalazłem jakieś przepisy ale może ktoś ma swój sprawdzony i podpwiedziałby mi jak mam się właściwie do tego zabrać,coby nie narobić sobie niepotrzebnych problemów jak przy bimberku.
Wydaje mi sie ze będzie gdzieś z 15kg owoców.
pawko35

 
Posty: 6


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez r4d3x » Piątek, 2 Paź 2009, 15:26

Kucyk napisał(a):Drogi Towarzyszu Skraplania!

Nadeszła zima. Spadł pierwszy śnieg. Idą święta – w marketach ograniczono sprzedaż cukru do 10kg na łeb. Sady opustoszały. Nie ma już skąd kraść owoców, brandy jabłkowe zrobione... Ale przecież Twoja ambicja nie pozwala Ci zapaść w sen zimowy, ani ratować się byle jaką cukrówką. To może spróbujemy coś bardziej ambitnego wytworzyć? Coś na miarę najsłynniejszej brandy na świecie – koniaku. Ha, spodobał się pomysł, zatem do działa!
Potrzeby w tym przypadku są odrobinę większe, niż przy brandy dla początkujących, ale przecież Ty już nie jesteś początkującym pędzibimbrem!

Potrzebne będą:

1. 50kg białych, południowych winogron,
2. Drożdże szlachetne np.: Uniwersalne, Tokay, Madera, Sherry...
3. Preparat Pektopol,
4. Cukier biały 15kg,
5. 4 do 5 20-litrowych wiader (fermentorów) lub inne adekwatne do ich pojemności naczynie z dużym wlotem,
6. Balon szklany 54l (lub kilka mniejszych),
7. Sokowirówka, maszynka do mięsa,
8. Ktoś do pomocy.

Na zacier nadają się jedynie duże, deserowe, cholernie słodkie winogrona. Nabyć je można na przedświątecznej promocji w marketach, ale znacznie wygodniej jest uczynić to na giełdzie spożywczej (np. Bronisze koło Warszawy). Cena powinna wynosić nie więcej niż 3,5zł/kg. Naprawdę polecam na miejsce zakupu giełdy. Kupując na giełdzie mamy możliwość targowania się, ponadto warto jest pogadać z „konkretnie wyglądającym (czerwononosym)” sprzedawcą do czego mają te winogrona służyć, jeśli gość jest „z jajem” to da duży upust na tak zacny cel. Często można trafić okazję, polegającą na obniżeniu ceny dla winogron z palety uszkodzonej przy rozładunku, gdyż potrzaskane skrzynki są praktycznie nie do zbycia dla handlarza, zaś nas ich wygląd nie obchodzi. Ważną rzeczą jest aby winogrona z takiej okazji nie były podgniłe. Cena winogron z uszkodzonych skrzynek może wynieść nawet 2zł/kg! Ważna uwaga: standardowe skrzynki zawierają po 7kg winogron.
Uwaga bis: wybierając winogrona należy wybierać jak najsłodsze (barwa żółta, występują tu i ówdzie brązowe plamki) i aromatyczne. Winogrona niedojrzałe (zielone) jak również typu „sam cukier bez smaku” nie nadają się. Winogrona drobne tzw. rodzynki, też nie są najwłaściwsze, gdyż trudno je zmiażdżyć i wyjątkowo wkur... jest ich zrywanie z łodyg. Winogrona o czerwonej skórce są zazwyczaj pozbawione aromatu.
Dwa dni przed planowanym kupnem winogron, kupujemy gdziekolwiek kilogram tych owoców, miażdżymy je, zalewamy niedużą ilością wody i nastawiamy na tej miksturze matkę drożdżową. Może się nasunąć pytanie, czemu winiarskie, a nie gorzelniane drożdże stosować? Bo chcemy otrzymać jak najlepszy produkt w jak największej ilości! Ale nic nie stoi na przeszkodzie i gorzelnianych użyć pod warunkiem, że nie zdechną one przy przekroczeniu przez zacier 12%.
Winogrona myjemy dokładnie i zrywamy z łodyg. Jest to nudne zajęcie, więc dobrze jest dokonywać tego we dwoje... Zmiażdżone lekko w łapach, lub girami w misce, winogrona umieszczamy w pojemnikach fermentacyjnych, dodajemy, na każde 10kg winogron, sporządzony na gorąco syrop cukrowy o składzie litr wody + kilo cukru, mieszamy całą zawartość i czekamy 15min aby masa przestygła, dodajemy 2ml Pektopolu i trochę pracującej matki drożdżowej i znów dokładnie mieszamy. Dodatek pożywki dołączanej niekiedy do drożdży w tej fazie jest zbędny, gdyż winogrona zawierają wystarczającą ilość związków azotowych niezbędnych w procesie namnażania jednokomórkowców. Pojemniki umieszczamy w cieple. Teraz przez 2 dni należy codziennie 2 razy całość należy przemieszać.
Po 3-5 dniach fermentacji (zależnie od rodzaju drożdży i temperatury nastawu), gdy drożdże przerobią dany im cukier, i płyn z zacierku nabierze w smaku wytrawności, należy sok odsączyć, zaś pozostałe na sicie winogrona puścić przez maszynę do mięsa i odcisnąć dokładnie w worku płóciennym, bądź puścić przez sokowirówkę.
Sok (prawidłowo powinno się używać określenia moszcz) zlewamy do gąsiora. Powinno jego być ok. 30-35l. Dodajemy 5kg cukru rozpuszczone w 7 l wody z odrobiną (10g) pożywki. Po kilku dniach dodajemy roztwór 3kg cukru w 3 litrach wody. Uwaga! Fermentacja przebiega bardzo gwałtownie. To jest ostra jazda, a nie jakieś tam pitu-pitu! Zamiast rurki fermentacyjnej, która nie spełni swojego zadania, gdyż silny strumień CO2 wydmuchnie zeń natychmiast wodę, proponuję odprowadzić za okno powstające w olbrzymich ilościach aromaty wężykiem igielitowym 8mm.
Pozostałe po wyciśnięciu fusy należy wzbogacić roztworem 2kg cukru w 2 litrach wody i dalej fermentować przez tydzień w pojemniku, następnie przedestylować dwukrotnie na łaźni wodnej, rozcieńczyć wodą demineralizowaną do 45% i oznaczyć jako „grappę”, „rakiję”, czy też jakoś inaczej, jako, że towar jest nieco gorszej jakości. Można ją uszlachetnić dębem, albo po prostu wychlać oczekując na dofermentowanie soku. Uwaga! Łeb po niej potrafi napier...ać!
Po zakończeniu fermentacji w balonie (ok. 3 tyg.) i częściowym sklarowaniu powstałego winka, należy dwukrotnie przedestylować płyn. W przypadku użycia kolumny nie należy włączać refluksu ani skraplacza wewnętrznego. Destylat rozcieńczyć wodą demineralizowaną do 45%.
Wydajność całości powinna wynieść ok. 17 litrów koniaku i 3-4 litry grappy.
Koniak starzyć szczapkami dębu pieczonego wg wskazań Juliusza zawartych w dziale Przepisy smakowe.
Po roku leżakowania mamy towar niesamowity, o mocnej, owocowej woni, który ZAWSZE wywołuje masowe okazywanie zachwytu podczas degustacji!!!

Podsumowanie cenowe (wg cen jakie ja uzyskałem):
- winogrona – 150zł
- cukier – 36zł
- drożdże + pożywka - 3zł
- Pektopol – 4 zł

RAZEM: ok. 200zł, co daje nam ok.5zł 90gr za flachę koniaczku + 6 do 8 buteleczki grappy w gratisie. :D

I jeszcze jedno, ten zacier naprawdę jest trudno spier... :P

Czy nadal wydaje się , że nie jest to interesujące!?

Gorąco polecam!


Jeżeli chodzi o ilość jaką ty masz winogron to po prostu musisz dać 3x mniej cukru niż w przepisie kucyka.
Awatar użytkownika
r4d3x

 
Posty: 39

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez pawko35 » Piątek, 2 Paź 2009, 17:28

witam
zebrałem 35kg winogron
dodałem trochę wody i "pektopol"
i teraz nie bardzo wiem czy koniecznie muszę je wyciskać jak już puszczą sok czy mogę wszystko wlać jutro do gąsiorka.

ten przepis od "kucyk"to chyba nie do końca na wino,chyba że ja mam zakończyć proces przed destylacja.
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Piątek, 2 Paź 2009, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Używamy klawisza edytuj.
pawko35

 
Posty: 6

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez r4d3x » Piątek, 2 Paź 2009, 18:53

bez tytułu.JPG


Wrzucasz zmiażdżone winogrona do balona dodajesz pektropol i jeżeli masz zamiar dodawać wody to około litra gorącej wody na 10kg winogron. Jak wszystko przestygnie do około 25st. to wrzucasz drożdże i pożywkę i zostaw na parę godzin? 7? No i potem do prasy i wyciskasz.


Jak nie masz prasy to dajesz na sokowirówce lub po prostu w inny sposób odciskasz sok.
Tylko że wcześniej przez ok. 4 dni zmiażdżone potrzymać w balonie potem do sokowirówki miazgę dajesz i sok co będziesz miał z tego dolewasz do tego co miałeś w balonie. i pakujesz do tego drożdże i pożywkę.

no i po tym jak już masz sok z owoców z przepisu 1 lub 2 w balonie to tylko zostaje Ci dodanie syropu z cukru rozpuszczonego w wodzie. (temp ~25*C)


Jak wino będziesz robił słabe to na miesiąc zostawiasz a jak mocne to coś koło 12-14 tygodni. potem zlewasz znad farfocli i do butelek.
nadaje się do picia po 7-8 miesiącach. . ale wątpię że tyle wytrzymasz i wcześniej wszystkiego nie wychlapiesz
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Awatar użytkownika
r4d3x

 
Posty: 39

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez pawko35 » Sobota, 3 Paź 2009, 00:33

Dzięki, ale coś ten fragment jest troszkę dla mnie mało zrozumiały:


Tylko że wcześniej przez ok. 4 dni zmiażdżone potrzymać w balonie potem do sokowirówki miazgę dajesz i sok co będziesz miał z tego dolewasz do tego co miałeś w balonie. i pakujesz do tego drożdże i pożywkę.

no i po tym jak już masz sok z owoców z przepisu 1 lub 2 w balonie to tylko zostaje Ci dodanie syropu z cukru rozpuszczonego w wodzie. (temp ~25*C)


Jestem na etapie zmiażdżenia owców dodałem poktopol, wodę i drożdże wraz z pożywką i
wszystko jest w baniaku.
zrozumiałem że jutro mam odcisnąć sok, ale potem do soku mam dodać syrop cukrowy w odpowiednich proporcjach?

Zlałem dzisiaj pierwszą część skoku ma 15blg, nie wiem czy to dużo czy mało.
Ile powinno być przed rozpoczęciem fermentacji już z wodą i cukrem.
pawko35

 
Posty: 6

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez r4d3x » Sobota, 3 Paź 2009, 13:35

22Blg
Obraz 017.jpg


Tylko że wcześniej przez ok. 4 dni zmiażdżone potrzymać w balonie potem do sokowirówki miazgę dajesz i sok co będziesz miał z tego dolewasz do tego co miałeś w balonie. i pakujesz do tego drożdże i pożywkę.


No bierzesz winogrona miażdżysz trzymasz 4 dni w balonie.
Po 4 dniach wybierasz tą miazgę z owoców a sok zostawiasz w balonie, a miazgę do sokowirówki i sok co z tego dostaniesz to wlewasz do balona i dodajesz drożdże i pożywkę.


no i po tym jak już masz sok z owoców z przepisu 1 lub 2 w balonie to tylko zostaje Ci dodanie syropu z cukru rozpuszczonego w wodzie. (temp ~25*C)



Masz już sok w balonie z dodatkiem drożdży i pożywki. Gotujesz wodę i rozpuszczasz w niej cukier, jak ostygnie gdzieś tak do 25*C to wlewasz ten syrop(woda z cukrem) do balona. Zatykasz korkiem z rurką fermentacyjną.

Ka Pe Wu?
r4d3x
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Awatar użytkownika
r4d3x

 
Posty: 39

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez Kucyk » Sobota, 3 Paź 2009, 17:13

Ogólnie w produkcji win należy pozbyć się na początku procesu części stałych owoców tak, aby fermentować jedynie ciecz. W przypadku nastawów bimbrowniczych fermentujących krótko (kilka, kilkanaście dni) zostawia się farfocle, bo podczas destylacji aromaty wydzielają, lecz przy przygotowaniu wina pozostawienie części stałych zalegających w balonie do pierwszego obciągu może spowodować gnicie z wydzielaniem siarkowodoru, oraz niepotrzebnie zajmuje miejsce w gąsiorze...
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez pawko35 » Poniedziałek, 12 Paź 2009, 19:54

Witam
pojawił się problem winko przestało pracować po 8 dniach .
Dokonałem pomiaru winomierzem mam 0 blg czy to możliwe?
zachowałem proporcje cukru i wody do nastawu z winogron wg przepisu.
Nie bardzo wiem co zrobić ,czy to znaczy ,że wszystko do kibla?
pawko35

 
Posty: 6

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez Kucyk » Poniedziałek, 12 Paź 2009, 20:49

Pierwsza, podstawowa sprawa, to należy wino posmakować, a nie od razu kombinować z klopem!
Druga, to jakby średnie w smaku było, to nie do klopa, a do kotła!..

Prosimy o opis wrażeń paszczowych. Tylko nie wychlej wszystkiego podczas testów...
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Przepis na wino z białych winogron.

Postprzez pawko35 » Środa, 14 Paź 2009, 01:31

Sam nie wiem ma dziwny smak ani słodki ani kwas na pewno jest mętne i nie nadaje się do spożycia w ilości większej niż 25ml.
Pozdrawiam
pawko35

 
Posty: 6

Następna

Wróć do Wina gronowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości