Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1000
Posty: 1037
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 1 gru 2008, 12:10

Wspominaliśmy tu już o nalewaniu wódki/spirytusu na dąb. Trzeba wspomnieć, że taki nalew można pić i jest względnie smaczny ale aby wykorzystać pełniej smak i aromat nadany wódce dębem znane są przepisy na tzw. Przepalankę. Jest to niezła namiastka winiaku wyprodukowana na zwykłej czystej wódce.

Wprowadzę tu też nowe pojęcie zaprawy do wódek, podam przepis na zaprawę a potem przepisy na sporządzenie trzech różnej jakości przepalanek.

ZAPRAWA DO PRZEPALANKI

1. Orzechy włoskie* (1 orzech) 30-40g.
2. Migdały słodkie 40g
3. Śliwki suszone** 25g
4. Rodzynki 100g
5. Wanilia (1/4 lub 1/3 dużej laski) 1-1.5g
6. Wióry limuzynowe (dąb pieczony) 10-15g
7. Spirytus 50% 1 L

Surowce powinny być pierwszej jakości. Migdały słodkie, śliwki nieodymiane (nie wędzone).

Wszystkie surowce rozdrobnić na małe kawałki i wrzucić do słoja o pojemności 2L. Ze śliwek wyjąć pestki i 2/3 dodać do słoja. Do słoja wlać 1 L spirytusu rozcienczonego do 50%-55% (580ml 95% + 450ml wody). Macerować zalew przez 4 - 5 tygodni mieszając dośc często co drugi lub trzeci dzień. Po upływie zalecanego czasu płyn zlać znad owoców i gdy trzeba przefiltrować przez filtr do kawy. Zabutelkować i nalepić nalepkę 'Zaprawa do przepalanki i dać datę i początkową pojemność). Pozostale owoce zalać małą ilością wody 100ml-150ml zostawić na 24 godziny i filtrowane dodać do zaprawy.

PRZEPALANKA ZWYKŁA
(skład na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 9L
3. Syrop cukrowy z 50g-75g cukru 0.1L


PRZEPALANKA DOBRA
(skład na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 8.5L
3. Winiak mieszany (1 butelka) 0.5L
4. Kieliszek wina gronowego 0.1L
5. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L


PRZEPALANKA WYBOROWA
(skałd na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 4L
3. Wódka czysta 45% 4L
4. Winiak luksusowy lub koniak (1 butelka) 0.5L-0.75L
5. Dwa kieliszki wina gronowego 0.2L
6. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L

Jak zwykle wódkę dobrze jest odstwić na minimum 1 miesiąc lepiej dwa lub trzy. Można ją oczywiście pić po 24 godzinach ale po dobrym odleżakowaniu łagodnieje i ma subtelny zbalansowany smak.

* - Orzechy włoskie na wódki są materiałem sezonowym. Zbiera się je w końcu lipca/początku sierpnia gdy są jeszcze młodziutkie, zielone i miękkie - dają się łatwo kroić.
Można z nich przyrządzić nalew/esencję ale to w innym temacie.

** - Niektóre śliwki suszone powlekane są tłuszczem aby nie wysychały zbyt szybko.

J.
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.


Sklep AD poleca:
Rozpoznawanie i degustowanie win
Jakie wino masz w kieliszku ? - Chris Losh
Cena: 14,99 zł
Model skierowany do bardziej wymagających klientów dbających zarówno o jakość produkowanych destylatów jak też o estetykę wykonania.
Destylator Supreme Ultra Pro V.S.O.P
Cena: 6790,00 zł
Chcemy w prosty sposób przybliżyć historycznie narosłą tradycję wielu ziół leczniczych i ich przetwarzania oraz wyjaśnić lecznicze działanie wyciągów roślinnych w alkoholu.
Książka - Ziołowe nalewki i likiery
Cena: 27,99 zł
Nalepka na butelkę z domową nalewką.
Etykieta na butelkę do nalewki cytrynowej (nr 370)
Cena: 0,35 zł
Zima
Zaprawka Hallon Vodka (Malinowa) 25ml
Cena: 6,99 zł
Poręczny i prosty w użyciu zamykacz koszyczków do szampana.
Zamykacz do koszyczków do szampana
Cena: 18,71 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe czarne 20 sztuk
Cena: 3,49 zł
Esencja do lekkich białych win gronowych.
Aromat do wina Vermouth Bianco 50 ml
Cena: 14,79 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: puzon » czwartek, 12 wrz 2013, 08:30

Zrobiłem według pierwszego przepisu, wyszło super, polecam. Po czymś takim nie sięgniesz po czystą ;)

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3058
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: lesgo58 » czwartek, 12 wrz 2013, 18:17

Ja robiłem wszystkie trzy wersje i muszę powiedzieć, że warte zachodu - zwłaszcza po dłuższym przegryzaniu się. Cieślak jest niezastąpiony.
Nie wiem jakie kto ma preferencje ale radziłbym uważać na proporcje cukru. Jak na "winiak" wychodzi za słodkie. Zwyczajowo daję połowę cukru. No i jeszcze jedna uwaga - jeśli przeznaczamy do dłuższego leżakowania proponuję zmniejszyć dawkę zaprawki przynajmniej o 1/3.
To takie moje subiektywne odczucia.
"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych.
Nie zachowujmy się chamsko i wulgarnie, to naprawdę wygląda żałośnie.
Niewiedza innych nie jest powodem do szyderstw dotyczy to użytkowników jak i moderatorów."


Awatar użytkownika

olo 69
600
Posty: 621
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: olo 69 » czwartek, 12 wrz 2013, 19:03

Ja zrobiłem w odstępach trzy niby jednakowe zaprawki, a z każdej po rozrobieniu z wódką inaczej smakuje. Ale trunek wart zachodu.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 218
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: cafekot » sobota, 12 paź 2013, 08:04

Proszę o pomoc koledzy :
- organizuję wiejski stół na weselę dla przyjaciela, w beczce będzie bimberek który chcę dosmaczyć zaprawą do przypalanki
- czym w przepisie zastąpić orzech włoski zielony ???

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 889
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: Lootzek » sobota, 12 paź 2013, 08:47

Cafekot, a kiedy to wesele? Mam w domu conieco esencji na zielonych orzechach. Jest słodka, cierpka, brązowa aż czarna, nieco korzenna i moocno orzechowa! Myślę że setuchna spokojnie zaspokoi twoje potrzeby, chyba że beczułka o której piszesz jest wielkości cysterny ;). Jeśli chcesz mogę Ci w poniedziałek wysłać, pytanie tylko czy się poczta wyrobi..

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 218
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: cafekot » sobota, 12 paź 2013, 12:19

Impreza jest dopiero w grudniu, ale do zadania zabieram się już teraz, na stole będzie : ser, smalec, słonina, suszone mięso, wędzone świńskie uszy, udziec dziczy z kością-wędzony na zimno, wiele rozmaitego drobiazgu i 10 litrowa beczka bimberku.
Przesyłam na priv własny adres i proszę o adres kolegi to w formie podziękowań wyślę buteleczkę mojej firmowej miodówki.
:poklon; WIELKIE :poklon; dzięki

p.s. Daj znać czy doszło na PW - bo miałem problemy z wysłaniem.


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postautor: puzon » środa, 4 gru 2013, 15:38

Otwarłem po paru miesiącach butelkę z tą przepalanką, zyskuje z czasem, jest b. delikatna w smaku, ma lekki, przyjemny aromat, zostaje na języku fajny posmak. Spokojnie wchodzi bez popychaczy, ale nie zamula jak słodkie trunki. Jako bazy użyłem destylatu z mąki pszennej, na 1litr, dodałem dwie łyżeczki cukru, 100ml zaprawki, moc 42%. Degustacja w szerszym, męskim gronie, też
potwierdza mój zachwyt. Największą wadą tej przepalanki jest to, że trudno ją utrzymać te parę miesięcy. ;)


Wróć do „Przepisy Smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości