Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...


Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez Juliusz » Poniedziałek, 1 Gru 2008, 13:10

Wspominaliśmy tu już o nalewaniu wódki/spirytusu na dąb. Trzeba wspomnieć, że taki nalew można pić i jest względnie smaczny ale aby wykorzystać pełniej smak i aromat nadany wódce dębem znane są przepisy na tzw. Przepalankę. Jest to niezła namiastka winiaku wyprodukowana na zwykłej czystej wódce.

Wprowadzę tu też nowe pojęcie zaprawy do wódek, podam przepis na zaprawę a potem przepisy na sporządzenie trzech różnej jakości przepalanek.

ZAPRAWA DO PRZEPALANKI

1. Orzechy włoskie* (1 orzech) 30-40g.
2. Migdały słodkie 40g
3. Śliwki suszone** 25g
4. Rodzynki 100g
5. Wanilia (1/4 lub 1/3 dużej laski) 1-1.5g
6. Wióry limuzynowe (dąb pieczony) 10-15g
7. Spirytus 50% 1 L

Surowce powinny być pierwszej jakości. Migdały słodkie, śliwki nieodymiane (nie wędzone).

Wszystkie surowce rozdrobnić na małe kawałki i wrzucić do słoja o pojemności 2L. Ze śliwek wyjąć pestki i 2/3 dodać do słoja. Do słoja wlać 1 L spirytusu rozcienczonego do 50%-55% (580ml 95% + 450ml wody). Macerować zalew przez 4 - 5 tygodni mieszając dośc często co drugi lub trzeci dzień. Po upływie zalecanego czasu płyn zlać znad owoców i gdy trzeba przefiltrować przez filtr do kawy. Zabutelkować i nalepić nalepkę 'Zaprawa do przepalanki i dać datę i początkową pojemność). Pozostale owoce zalać małą ilością wody 100ml-150ml zostawić na 24 godziny i filtrowane dodać do zaprawy.

PRZEPALANKA ZWYKŁA
(skład na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 9L
3. Syrop cukrowy z 50g-75g cukru 0.1L


PRZEPALANKA DOBRA
(skład na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 8.5L
3. Winiak mieszany (1 butelka) 0.5L
4. Kieliszek wina gronowego 0.1L
5. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L


PRZEPALANKA WYBOROWA
(skałd na 10L wódki)

1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 4L
3. Wódka czysta 45% 4L
4. Winiak luksusowy lub koniak (1 butelka) 0.5L-0.75L
5. Dwa kieliszki wina gronowego 0.2L
6. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L

Jak zwykle wódkę dobrze jest odstwić na minimum 1 miesiąc lepiej dwa lub trzy. Można ją oczywiście pić po 24 godzinach ale po dobrym odleżakowaniu łagodnieje i ma subtelny zbalansowany smak.

* - Orzechy włoskie na wódki są materiałem sezonowym. Zbiera się je w końcu lipca/początku sierpnia gdy są jeszcze młodziutkie, zielone i miękkie - dają się łatwo kroić.
Można z nich przyrządzić nalew/esencję ale to w innym temacie.

** - Niektóre śliwki suszone powlekane są tłuszczem aby nie wysychały zbyt szybko.

J.
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Awatar użytkownika
Juliusz

 
Posty: 1037


Przepiękna butelka na nalewki i inne alkohole domowe.
Butelka Neos 350 ml + korek grzybek
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe zielone 20 sztuk
Cena: 3,49 zł  
Promocja: 3,29 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Ależ ja jestem milutka, aż proszę się o napełnienie...
Butelka Tulipano 200 ml + korek grzybek
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez puzon » Czwartek, 12 Wrz 2013, 09:30

Zrobiłem według pierwszego przepisu, wyszło super, polecam. Po czymś takim nie sięgniesz po czystą ;)
puzon

 
Posty: 15

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez lesgo58 » Czwartek, 12 Wrz 2013, 19:17

Ja robiłem wszystkie trzy wersje i muszę powiedzieć, że warte zachodu - zwłaszcza po dłuższym przegryzaniu się. Cieślak jest niezastąpiony.
Nie wiem jakie kto ma preferencje ale radziłbym uważać na proporcje cukru. Jak na "winiak" wychodzi za słodkie. Zwyczajowo daję połowę cukru. No i jeszcze jedna uwaga - jeśli przeznaczamy do dłuższego leżakowania proponuję zmniejszyć dawkę zaprawki przynajmniej o 1/3.
To takie moje subiektywne odczucia.
Wszystko o czym piszę na forum jest wytworem mojej wybujałej wyobraźni i sposobem na nabijanie rankingu. Są też tylko i wyłącznie moją subiektywną opinią na temat.

http://www.lucago.com/
Awatar użytkownika
lesgo58

 
Posty: 2316

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez olo 69 » Czwartek, 12 Wrz 2013, 20:03

Ja zrobiłem w odstępach trzy niby jednakowe zaprawki, a z każdej po rozrobieniu z wódką inaczej smakuje. Ale trunek wart zachodu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika
olo 69

 
Posty: 393

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez cafekot » Sobota, 12 Paź 2013, 09:04

Proszę o pomoc koledzy :
- organizuję wiejski stół na weselę dla przyjaciela, w beczce będzie bimberek który chcę dosmaczyć zaprawą do przypalanki
- czym w przepisie zastąpić orzech włoski zielony ???
Awatar użytkownika
cafekot

 
Posty: 196

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez Lootzek » Sobota, 12 Paź 2013, 09:47

Cafekot, a kiedy to wesele? Mam w domu conieco esencji na zielonych orzechach. Jest słodka, cierpka, brązowa aż czarna, nieco korzenna i moocno orzechowa! Myślę że setuchna spokojnie zaspokoi twoje potrzeby, chyba że beczułka o której piszesz jest wielkości cysterny ;). Jeśli chcesz mogę Ci w poniedziałek wysłać, pytanie tylko czy się poczta wyrobi..
Awatar użytkownika
Lootzek

 
Posty: 206

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez cafekot » Sobota, 12 Paź 2013, 13:19

Impreza jest dopiero w grudniu, ale do zadania zabieram się już teraz, na stole będzie : ser, smalec, słonina, suszone mięso, wędzone świńskie uszy, udziec dziczy z kością-wędzony na zimno, wiele rozmaitego drobiazgu i 10 litrowa beczka bimberku.
Przesyłam na priv własny adres i proszę o adres kolegi to w formie podziękowań wyślę buteleczkę mojej firmowej miodówki.
:poklon; WIELKIE :poklon; dzięki

p.s. Daj znać czy doszło na PW - bo miałem problemy z wysłaniem.
Awatar użytkownika
cafekot

 
Posty: 196

Re: Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...

Postprzez puzon » Środa, 4 Gru 2013, 16:38

Otwarłem po paru miesiącach butelkę z tą przepalanką, zyskuje z czasem, jest b. delikatna w smaku, ma lekki, przyjemny aromat, zostaje na języku fajny posmak. Spokojnie wchodzi bez popychaczy, ale nie zamula jak słodkie trunki. Jako bazy użyłem destylatu z mąki pszennej, na 1litr, dodałem dwie łyżeczki cukru, 100ml zaprawki, moc 42%. Degustacja w szerszym, męskim gronie, też
potwierdza mój zachwyt. Największą wadą tej przepalanki jest to, że trudno ją utrzymać te parę miesięcy. ;)
puzon

 
Posty: 15


Wróć do Przepisy Smakowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości