Teraz jest środa, 22 lut 2012, 21:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy początkującego
PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 14:48 
Tematy: 2
Witam serdecznie. Na początku mojej przygody z własnymi alkoholami (zaczynam robić winka) wpadłem na pomysł aby część winka i wytłoków przerobić na mocniejsze trunki.Chciałbym uzystać tak zwane owocówki ale i również czysty alkohol na podstawie którego powstaną nalewki. Problem zaczyna się jaki rodzaj aparatury wybrać : jaka kolumna , jakie rozwiązanie, zaznaczam, że zależy mi raczej na prostszym sprzęcie. Czy system Lm byłby dla mnie ok? mam znajomego co jest w stanie mi pospawać w kwasówce co nieco, mam kega 25 litrów i dostęp do rury KO 50mm, grzałkę kupiłbym 2000W, tylko konkretnego rozwiązania brak :) Informacji tyle że komuś kto się nie zna trudno wybrać którą drogą iść. Może ktoś mi pomożę, będę naprawdę wdzięczny. pozdrawiam

Tytuł: Re: Problemy początkującego
PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 15:06 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Grzebnij na forum, było mnóstwo o tym ostatnio. Ja sugeruje Aabratek o wys. ok. 130-150 cm wypełnienia (czyli LM) z ewentualną opcją na VM - wspawanym nyplem calowym i zaślepionym tymczasem zaślepką mosiężną (taką hydrauliczną).

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 19:51 
Tematy: 18
Pokrec dobrze gada.
Najefektywniejsze rozwiązanie za rozsądne pieniądze.

Kula

gg: (ukryty dla nieznajomych)

1
PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 19:58 
Tematy: 11
A ja sugeruję że Aabratek to prehistoria, bo są bardziej nowoczesne, lepsze bardziej proste w działaniu nawet dla początkującego bardziej efektywne kolumny.
Tak więc kol. @Pokręć. Dlatego że Ty akurat masz Aabratka to nie dowód że jest
to najlepszy wybór dla początkującego hobbysty. Ty sam dopiero co zaczynałeś tą fascynującą przygodę. Jedyne co się zgadza to aby kolega poczytał i sam zorientował się co jest dziś trendy. Ja polecam tylko zdrowy rozsądek i uważne prześledzenie różnych konstrukcji. Tych starych, jak też tych najnowszych rozwiązań.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 20:09 
Czy mógłbym was prosić o podanie wg czyjego projektu najlepiej zrobić takie urządzonko bo dzisiaj przeczytałem już chyba wszystkie projekty i już zielony całkiem jestem. Chciałbym aby wykonanie było w miarę łatwe ponieważ boję się że gość który to będzie spawał nie podejmnie się tego. czy robiąć wyjście na VM można podłączyć szkaną chłodnicę? Czy przeprowadzająć destylację aparaturą LM i LV te ukałdy działają jednocześnie, czy raz robimy tak a raz tak?

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 21:05 
Tematy: 36
Koledzy, zanim znowu zaczniecie się boksować, proszę o wyhamowanie i konkretne odpowiedzi dla nowego członka naszej społeczności ;)

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 21:32 
Tematy: 18
@saikei
Projekt aabratka:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kol ... 4-2009.pdf
Sugerowałbym dołożenie do głowicy odejście na VM (na przyszłość).

@sverige2
Zamiast mówić, że coś jest gorsze, napisz co jest lepsze (lub nie mów wcale).

Kula

gg: (ukryty dla nieznajomych)

1
PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 23:14 
Tematy: 11
@Kula.
Gdybym napisał tak jak chcesz co jest lepsze, a co gorsze, to by awantura trwała ze 2 tygodnie, bo "ekipa ekspertów" tylko na to czeka i rączki z uciechy zaciera.
Początkujący hobbysta umie czytać na bank. Jak prześledzi dokładnie forumowy sprzęt
to się sam zorientuje, jakie wyniki i na jakim sprzęcie się można osiągnąć.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 23:20 
Dziekuję za zainteresowanie tematem. Czy kolumna Bokakoba nie była by dobrym rozwiązaniem? Wydaje mi się również, że jest łatwiejsza w wykonaniu i odejście na VM można też zrobić. Tylko nie wiem czy może między Aabratkiem a w/w jest jakaś różnica w produkcie końcowym? Pzdr.

PostPostNapisane: czwartek, 26 sty 2012, 23:40 
Tematy: 43
Ja również polecam Aabratka. Bokakob w tym porównaniu ma wyłącznie wady. To jest ten sam układ topologicznie a chłodnica zamiast byc pochylona - zajmuje miejsce pod sufitem.
Na Bokakobie będa problemy z systemem Inzyniera. Da się, owszem, ale po co?
Aabratek jest wbrew pozorom łatwiejszy do zespawania a topologicznie idealnie równowazny Bokakobowi i da się go tak zrobić, żeby miał wszystkie zalety Bokakoba nie posiadając jego wad (wysokość i trudność w uzyskaniu na nim systemu Inzyniera).
Jak pochylić głowice kolumny Aabratka nieco mocniej, do 15-20 stopni, to mozna otrzymać małe objętosciowo jeziorko - główna zaleta Bokakoba.
No, jeśli ktos jednak mimo wszystko nie lubi złamanej kolumny i ma estetyczne "ale" z tym związane - Bokakob jest jedynym wyjściem.
Mozna Aabratka lekko zmodyfikować jednym cięciem i spawaniem więcej, wtedy można otrzymać i niemal płaską część chłodzącą, i małe jeziorko - trzeba kilka cm, szyjki zrobic pod kątem ok. 45 stopni i dopiero za tym głowicę:
download/file.php?id=6468&mode=view

Zwróć uwahę na ten wątek:
post43301.html#p43301
i ten:
prosba-o-ocene-projektu-aabratek-t5128.html

Polecam wspawanie w kolumnę, pod głowicą nypla o średnicy 1 cal. To jest wylot VM.
Niektórzy radza go wspawać w głowicę, nad kołnierzem laczącym ją z kolumną. ALE w kolumnie możesz tam też wstawić zalutowaną w zaślepce mosiężnej rurke powrotu systemu Inzyniera. Rurka ta musi być na tyle nisko, żeby od trójnika i kranika założonego na odbiór od jeziorka, dało się ze spadkiem puscić wężyk. I wtedy możesz robić co chcesz i jak chcesz, refluks zewnętrzny, wewnętrzny, małe jeziorko, duże, system stałego odbioru, stałego zwrotu flegmy (tzw. Inzyniera), możesz tam zainstalować chłodnicę Liebiga do VM... Nie wiem, czy jest coś, czego się nie da z tak przyszykowanego Aabratka zrobić. Możesz też wspawać odbiór VM w głowicy a dodatkowy nypel 1/2 cala odpowiednio niżej w kolumnie jako ew. port systemu Inzyniera. Myślę, że to jest najsensowniejszy układ.
I przewidź nyple 1/2 cala jako porty termometrów: zaraz nad kegiem, w 2/3 - 3/4 wys. wypełnienia, zaraz pod szczytem wypełnienia i na głowicy. Nie pożałujesz. Nyple drogie nie są (parę zł) a zaślepić mosiężnymi zaślepkami do rur hydraulicznych zawsze można. Mzna w owe zaślepki po ich przewierceniu wlutowac miedziane rurki portów termometrów, czy przepustów.
W ogóle lepiej aparaturę robić tak, żeby potem mozna było ją szybko zmodyfikować i przewidzieć w miarę sporo wariantów, niż potem się martwić.
Warto kolumnę zrobić dwuczęściową za cene jednego łączenia kołnierzowego extra (choć ja zaszalałem i użyłem śrubunków DIN, mozna użyć nawet złacz SMS). To ułatwia wstawianie w kolumnę pierścieni centrujących, jakbyś kiedyś chciał tego spróbować.

Zasadniczo chyba moim zdaniem masz przekrój tego, co mozna zrobić wg. obecnego stanu wiedzy na tym forum. Z tego typu aparatury, nawet na zmywakowym wypełnieniu po 2-ch koncertach otrzymasz bezproblemowo bezzapachowy absolut.

Spróbuj cos naszkicować, jakby wyglądał Twój projekt, jak coś zaproponujesz, będziemy radzić.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1