Teraz jest środa, 8 lut 2012, 02:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa pierwszej aparatury...
PostPostNapisane: niedziela, 15 sie 2010, 22:29 
Tematy: 5
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Nie mam pojęcia do czego ma służyc ta "Chłodnica koncawa" z rysunku ?
Ja też nie lubię ciepłej wódeczki, ale prościej jest wrzucić kilka kostek lodu do szklaneczki przed wypiciem. :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 16 sie 2010, 12:13 
Tematy: 2
Dzięki Pokrec za fachowe porady. Samemu można wiele wymyślić ale wszystkiego się nie da i trzeba wtedy pytać :).

Lothar ta druga chłodnica jest chyba po to żeby bardziej schłodzić bimberek przed ostateczną filtracją filtrem węglowym.. Ja tego nie będę montował chociaż mam drugą chłodnicę ( zdjęcie kilka postów wyżej). Zawsze można wrzucić na chwilę do lodówki i wtedy przepuścić przez filtr.

Mam pytanie ma ktoś namiary na termometr do kolumny, lub przykład takiego jaki się nada do tego celu?

Zaczynam też zastanawiać się nad grzałką, tylko problem z regulacją grzania... :cry:

PostPostNapisane: poniedziałek, 16 sie 2010, 13:37 
Tematy: 56
Cytuj:
Mam pytanie ma ktoś namiary na termometr do kolumny, lub przykład takiego jaki się nada do tego celu?

post21227.html

Cytuj:
Zaczynam też zastanawiać się nad grzałką, tylko problem z regulacją grzania...

regulatory-do-grzalek-t2154.html

Taka drobna autoreklama :)

Ewentualnie jak chcesz się pobawić w elektronika:
viewtopic.php?p=12407#p12407

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 4 wrz 2010, 12:19 
Witam! Chciałbym sie przywitać w nowym gronie miłośników domowego psocenia :-)
Z zainteresowaniem czytam Wasze posty i mam chęć coś zmajstrować.
Początkowo miała być to kolumna z zimnymi palcami, puźniej zimne palce chciałem zastąpić rurką KO zwiniętą w spirale.
Znalazłem na forum.
Obrazek
Na dzisiejszą chwilę skompletowałem:
Obrazek
Metrowa rura fi 50x1,5mm, 40cm rury fi 60,3mm co ma w środku jakieś 56mm. spirala 3m rury fi 8x1mm, 2 pierścienie do połączenia rur.
spirala z wieczkiem jeszcze nie pospawana.
Obrazek
Obrazek
Jednakże dowiedziałem się że taka chłodnica jest zbyt wydajna do głowicy CM i mam zgryz czy skracać spirale, czy zrobić Aabratka,
tylko niewiem czy nie za słaba znowu ta chłodnica, bojler 16L grzałka 1800W z termostatem.
Nieszczęśliwie się stało że spirala krzywa troszkę mi wyszła i ma tendencje do dotykania ścianek rury co chyba w aabratku niemiało by chyba większego znaczenia.
Pozdrawiam!

PostPostNapisane: niedziela, 5 wrz 2010, 15:58 
Witam! nie wiem czy nie najprościej zmontować z tych materiałów coś takiego:
Obrazek
tyle tylko że bez żadnych rzeczy za zaworkiem spustowym, wystarczy wspawać 2 daszki u dołu chłodnicy i chyba było by i wymiary są nieco zbliżone.

PostPostNapisane: niedziela, 19 wrz 2010, 17:00 
Tematy: 2
jacko_82 napisał(a):
tylko niewiem czy nie za słaba znowu ta chłodnica, bojler 16L grzałka 1800W z termostatem.

Chłodnica jest ok i powinna dać radę. Mi udało się ukończyć budowę abratka. Chłodnicę mam z rurki miedzianej zwiniętej w spiralę. Cała ma ok 25cm i grzałka w zestawie 1,5kW. Mogę wkrótce wstawić zdjęcia aparatury.

Korzystając z okazji mam pytanie. Jestem po pierwszym psoceniu. Zacier zrobiłem na drożdżach T3 według przepisu na opakowaniu. Destylacja przebiegła ok. Z ok 25 litrów zacieru na 7kg cukru wyszło ok 4 litrów destylatu. Pierwsze pół szklanki chlup do kibla. Potem ok 3,5 l miało 95-96%, aż dziwiłem się co takie mocne leci ale to chyba dobrze. Pod koniec drastyczny spadek mocy odbieranego destylatu aż do momentu gdy zaczął robić się biały i lekko podjeżdżał drożdżami. Ale wracając do pytania... Dlaczego gdy rozcieńczyłem destylat w przegotowanej wodzie źródlanej stał się biały? Prawie tak biały jak chlor w wodzie z kranu. Czy jest szansa że się to przegryzie? Co jest nie tak? :?: :?: :?:

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 08:26 
Chlor nie jest biały:) Minerały Ci zabieliły, trzeba rozcieńczać destylowaną, demineralizowaną lub taką o mineralizacji mniejszej od ~400.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:00 
@lisowaty
Kup niegazowanego "Żywca" - idealnie się do rozcieńczania nadaje i nie będziesz miał problemów.
Pozdrawiam

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:33 
O, dokładnie!
Przyznam się jednak do drobnej hipokryzji- ostatnio musiałem "na szybko" rozcieńczyć spirytus do 40 vol i użyłem Nestle Aquarel (chyba 600-coś mg/l)- zmętniało, ale po przemieszaniu wróciło do przezroczystości.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:51 
Żywiec też mętnieje, ale każda woda mętniej, po kilkunastu sekundach wszystko robi się przeźroczyste ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1