Nie mam pojęcia do czego ma służyc ta "Chłodnica koncawa" z rysunku ? Ja też nie lubię ciepłej wódeczki, ale prościej jest wrzucić kilka kostek lodu do szklaneczki przed wypiciem.
Dzięki Pokrec za fachowe porady. Samemu można wiele wymyślić ale wszystkiego się nie da i trzeba wtedy pytać .
Lothar ta druga chłodnica jest chyba po to żeby bardziej schłodzić bimberek przed ostateczną filtracją filtrem węglowym.. Ja tego nie będę montował chociaż mam drugą chłodnicę ( zdjęcie kilka postów wyżej). Zawsze można wrzucić na chwilę do lodówki i wtedy przepuścić przez filtr.
Mam pytanie ma ktoś namiary na termometr do kolumny, lub przykład takiego jaki się nada do tego celu?
Zaczynam też zastanawiać się nad grzałką, tylko problem z regulacją grzania...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam! Chciałbym sie przywitać w nowym gronie miłośników domowego psocenia Z zainteresowaniem czytam Wasze posty i mam chęć coś zmajstrować. Początkowo miała być to kolumna z zimnymi palcami, puźniej zimne palce chciałem zastąpić rurką KO zwiniętą w spirale. Znalazłem na forum. Na dzisiejszą chwilę skompletowałem: Metrowa rura fi 50x1,5mm, 40cm rury fi 60,3mm co ma w środku jakieś 56mm. spirala 3m rury fi 8x1mm, 2 pierścienie do połączenia rur. spirala z wieczkiem jeszcze nie pospawana. Jednakże dowiedziałem się że taka chłodnica jest zbyt wydajna do głowicy CM i mam zgryz czy skracać spirale, czy zrobić Aabratka, tylko niewiem czy nie za słaba znowu ta chłodnica, bojler 16L grzałka 1800W z termostatem. Nieszczęśliwie się stało że spirala krzywa troszkę mi wyszła i ma tendencje do dotykania ścianek rury co chyba w aabratku niemiało by chyba większego znaczenia. Pozdrawiam!
Witam! nie wiem czy nie najprościej zmontować z tych materiałów coś takiego: tyle tylko że bez żadnych rzeczy za zaworkiem spustowym, wystarczy wspawać 2 daszki u dołu chłodnicy i chyba było by i wymiary są nieco zbliżone.
tylko niewiem czy nie za słaba znowu ta chłodnica, bojler 16L grzałka 1800W z termostatem.
Chłodnica jest ok i powinna dać radę. Mi udało się ukończyć budowę abratka. Chłodnicę mam z rurki miedzianej zwiniętej w spiralę. Cała ma ok 25cm i grzałka w zestawie 1,5kW. Mogę wkrótce wstawić zdjęcia aparatury.
Korzystając z okazji mam pytanie. Jestem po pierwszym psoceniu. Zacier zrobiłem na drożdżach T3 według przepisu na opakowaniu. Destylacja przebiegła ok. Z ok 25 litrów zacieru na 7kg cukru wyszło ok 4 litrów destylatu. Pierwsze pół szklanki chlup do kibla. Potem ok 3,5 l miało 95-96%, aż dziwiłem się co takie mocne leci ale to chyba dobrze. Pod koniec drastyczny spadek mocy odbieranego destylatu aż do momentu gdy zaczął robić się biały i lekko podjeżdżał drożdżami. Ale wracając do pytania... Dlaczego gdy rozcieńczyłem destylat w przegotowanej wodzie źródlanej stał się biały? Prawie tak biały jak chlor w wodzie z kranu. Czy jest szansa że się to przegryzie? Co jest nie tak?
Chlor nie jest biały:) Minerały Ci zabieliły, trzeba rozcieńczać destylowaną, demineralizowaną lub taką o mineralizacji mniejszej od ~400.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
O, dokładnie! Przyznam się jednak do drobnej hipokryzji- ostatnio musiałem "na szybko" rozcieńczyć spirytus do 40 vol i użyłem Nestle Aquarel (chyba 600-coś mg/l)- zmętniało, ale po przemieszaniu wróciło do przezroczystości.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości