Teraz jest środa, 8 lut 2012, 02:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Plastik PEHD
PostPostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 21:39 
Tematy: 11
Całe szczęście w tej mojej beczce nie było jeszcze nic kiszone wiec mogę spokojnie nastawiać :)

PostPostNapisane: sobota, 29 sty 2011, 11:11 
Tematy: 9
Mam problem trochę z innej beczki :D , zastanawiam się czy w plastikowych beczkach mogę przechowywać nastaw przez dłuższy czas (2-3miesiące) ,w teorii nie jest zalecane przechowywanie wina w plastiku ale czy ma to aż tak duże znaczenie w przypadku przerobionego nastawu ( szklane balony są drogie a w przypadku beczki wystarczy w pokrywkę wkleić rurkę fermentacyjną).

PostPostNapisane: sobota, 29 sty 2011, 13:50 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Przy zachowaniu należytej higieny - nie ma żadnych przeciwwskazań do nawet dłuższego przechowywania nastawu.

PostPostNapisane: niedziela, 30 sty 2011, 17:35 
Tematy: 73
Cyniu, ja przechowuję przefermentowaną pulpę jabłkową już 4 miesiące i nic się z nią złego nie dzieje. Mało tego, przechowywałem prawie rok sfermentowane soki z pomarańczy i grejpfrutów i w niczym nie znać było tego przechowywania. Warunek nr jeden - tak jak Kolega Maciej pisze - beczki mają być czyste i szczelnie zakryte oraz nr dwa: trzymane w chłodzie.

PostPostNapisane: piątek, 11 mar 2011, 16:10 
Plastik przeznaczony do kontaktu z produktami spożywczymi musi posiadać symbol noża i widelca. Pozdrawiam

PostPostNapisane: niedziela, 22 maja 2011, 14:52 
Tematy: 1
Ja niestety mam złe doświadczenia z nastawianiem w beczce plastikowej: post32765.html#p32765
Po zmianie fermentatora na szklany, problem znikł.

PostPostNapisane: czwartek, 20 paź 2011, 20:55 
Tematy: 2
Panowie! Oczekując na kolumnę chcę kupić trochę osprzętu. Lepiej kupić jedną dużą beczkę np. 200 l na fermentator, czy 2-3 mniejsze? :?:

PostPostNapisane: czwartek, 20 paź 2011, 21:56 
Tematy: 56
Kup kilka mniejszych, najlepiej tych 33l i jedna beczkę np. 60, czy 120l. Tak jest najwygodniej :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 21 paź 2011, 07:35 
Tematy: 2
Nie wspomniałem, że keg będę miał 50l, te 33l nie będą w tym przypadku za małe?

PostPostNapisane: czwartek, 29 gru 2011, 19:04 
Tematy: 8
Witajcie,
zaczerpnięto z forum wino.org od użytkownika Olmek:
" Najlepsze do celów winiarskich są beczki z polipropylenu (PP) , bez zapachu , całkowicie obojętne chemicznie i nierozpuszczalne w najmniejszym stopniu w żadnym związku organicznym.
trochę gorsze z politereftalanu etylenu(PET) , i polietylenu o dużej gęstości (HDPE). Znaczek noża i widelca informuje tylko o dopuszczeniu do konaktu z żywnością i nie przesądza o tym ,że nie wprowadzimy do wina obcych "aromatów". Wino wszak , to zupełnie coś innego niż kapusta kiszona , choć i to i to żywność. Jeżeli chodzi o HDPE , najlepiej wybierać beczki bezbarwne lub białe , mamy wówczas pewność ,że są wyprodukowane z nowego granulatu , wszystkie kolorowe , a szczególnie czarne z "polietylenowego złomu". "
Co sądzicie?
Proszę tych, co używają beczek plastikowych i czują się dobrze (tych co źle, o nic nie proszę, jedynie czuć się dobrze) powiedzieć o swoich pojemnikach parę słów. Np, jakie na nich są oznaczenia, jakie wrażenia z użytkowania, czy są jakieś porady. Czy ma ktoś wspomniany pojemnik z PP. No i gdzie można nabyć. Na allegro patrzyłem, same podejrzane o poprzedni kontakt z czymś paskudnym jak chemia budowlana albo kichy chińskich świń.

Pozdrawiam,
Mum

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1