Teraz jest sobota, 4 lut 2012, 11:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zrobic zacier z pszenicy
PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 11:45 
Tematy: 4
Witam wszystkich jestem nowy na forum :D i nie mam pojęcia jak zrobić zacier :( a chcę zrobić go z pszenicy :odlot: Każdy podaje składniki ale nikt nie podaje jak od podstaw tego dokonać :geek: Co i jak i jakie ilości. Oczytałem się sporo :czytaj: i wraz nie wiem. Chcę zrobić 20 litrów zacieru. Co i jak mam po kolei robić żeby to wszystko wyszło pięknie. Jakie ilości, proszę o pomoc :help:

Ostatnio edytowano niedziela, 7 mar 2010, 12:42 przez Juliusz, łącznie edytowano 1 raz
ogonki i wielkie litery.

Tytuł: Re: Jak zrobic zacier z pszenicy
PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 13:33 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Nie wiem, dlaczego chcesz akurat robić trunek z pszenicy, bo jest to raczej trochę skomplikowane. Z pszenicy robi się whiskey pszeniczną.

Proporcje sobie przeliczysz ja tu podam ilości na około 35L (znaczy ilości ziaren i wody).

8.5kg pszenicy
1.5 kg jęczmienia słodowanego.
25L wody.

Do poprawnego przygotowania nastawu czas i temperatury podane w przepisie są bardzo ważne!

Pszenicę i słodowany jęczmień, (jeśli nie jest) zmiel/skrusz tak, aby były cząstki ziaren (5-6) – nie na mąkę.

Wodę ogrzej do 70C w naczyniu o pojemności np 50L. Mieszając już ogrzaną wodę powoli wsypuj pokruszone ziarno, uważaj, aby nie powstały sklejone grudki. Ma być gładki płyn, trochę gęstawy. Obserwuj temperaturę uważnie ma się utrzymywać na poziomie 65C-68C. Mieszaj nastaw przez około 2 godziny. W tym czasie zawarta w pszenicy skrobia zamieniana jest przez enzymy w słodowanym jęczmieniu (amylazę) na cukry. Temperatura ma być cały czas 65C-68C – najlepiej 67C.

Po około 2 godzinach ciągłego mieszania możesz sprawdzić, czy wszystka skrobia została zamieniona na cukry. Nastaw powinien stać się bardziej przeźroczysty. Test przeprowadza się za pomocą jodyny. Nabierz łyżkę nastawu i wpuść kroplę jodyny. Jeśli jodyna zmieni kolor na ciemny, niebieski-purpurowy znaczy to, że jest jeszcze skrobia. Pomieszaj następne 30 minut – temp 67C. Gdy jodyna pozostanie brązowa nastaw jest gotowy do odstania, klarowania, może filtrowania i schłodzenia.

Schłodzony nastaw przelej do naczynia fermentacyjnego. Temperatura musi być około 25C.

Sprawdź gęstość hydrometrem. Najlepsze wyniki fermentowania takiego nastawu daje gęstość 1050 (12-13 balling). Jeśli gęstość jest zbyt wysoka dodaj wody.

Nastaw zadaj (30 gramów drożdży suchych na 100L nastawu) czyli daj 3-4 gramy suchych drożdży na 35L nastawu. Fermentacja powinna się rozpocząć w ciągu kilku godzin. Zakończenie fermentacji sprawdzasz za pomocą hydrometru powinien wskazywać 1000 gęstości co jest równe 0 blg.

Fermentowany zacier dobrze jest sklarować aby nie przypalał się do kotła w czasie destylacji, Destyluj jak wszystko inne dwa razy.

Z tak przerobionych 10 kg ziarna (pszenica i jęczmień razem) powinieneś otrzymać około 2.5L czystego alkoholu – czyli około 6.2L whiskey 40%. Taki destylat musi odczekać, choć jeden miesiąc, możliwie z dębem, aby nabrać smaku i aromatu.

PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 19:00 
Tematy: 11
Witam.
Juliusz podał bardzo dobry przepis. W ten sposób możemy wykonywać zaciery z wielu surowców skrobiowych. Ja jednak jestem za słodowaniem pszenicy , która poddaje się temu zabiegowi bez oporu.Na mniej więcej 20 litrów zacieru wykorzystuję 5 kg. mokrego słodu pszenicznego czyli ok. 3 kg. zdrowej pszenicy.Po zmieleniu mieszam słód z wodą o temp. ok. 70 st.C i starannie mieszam. Produkt uzyskany w ten sposób charakteryzuje się silnym aromatem zbożowym . W moim przypadku powolna destylacja jednokrotna na potstill
z zastosowaniem dwóch odstojników. Równie dobra rzecz wychodzi z żyta lub słodu żytniego.

PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 19:28 
Tematy: 9
Kwachu, dwa pytanka:

Czy gdy mieszasz słód to podgrzewasz to w garze aby utrzymać temperaturę? Piwowarzy tak robią ale ja chcę zacier a nie piwo :D (jakieś przerwy scukrzające :roll: )Czy może wystarczy wsypać to do 70C i mieszać przez chwilę, jak nawet temp spadnie do 60C to nic się nie stanie.

Czym śrutujesz słód? Masz śrutownik? A może maszynka do mięsa?

PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 19:37 
Słód mielę maszynką do mięsa. Wodę wlewam do słodu ale po trochę i cały czas mieszam.Podczas mieszania zacieru nie podgrzewam . Do zacierania wykorzystuję małą wanienkę z której wyrósł mój synek.Po wymieszaniu pozostawiam w spokoju. Kiedy osiągnie temp. ok. 30 st.C dodaję drożdże (babunine).

PostPostNapisane: niedziela, 7 mar 2010, 22:28 
Tematy: 9
OK, dzięki za odpowiedź. Pozwolę sobie ew. pomęczyć Cię pytaniami na priv, gdy będę rozpoczynał sezon (jak mrozy pójdą won), właśnie od "zbożowych" tematów. :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 8 mar 2010, 15:50 
Tematy: 4
Ohhh to widze ze to nie jest proste zrobic coś z pszeniczki :shock: ale chyba sprubuje może kiedyś jak podłapie wszystko lepiej :geek:

PostPostNapisane: poniedziałek, 8 mar 2010, 18:48 
Tematy: 23
Czy taki przepis:
- woda - 10 l
- słód przeniczny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Da taki sam efekt końcowy jak w przepisie Juliusza
?

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!

PostPostNapisane: sobota, 13 mar 2010, 23:25 
Tematy: 73
Kwachu, a czy można całą pszenicę wysłodować, czy na tym właśnie polega myk, że tylko piata część ma być słodowa celem zatarcia skrobi w pozostałych 80%?

PostPostNapisane: niedziela, 14 mar 2010, 16:03 
Witam.
W tym wypadku miałem na myśli słodowanie całej ilości pszenicy.I chodzi słód mokry nieprawidłowo nazywany zielonym.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1