Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Załączniki
Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: marcinhes » wtorek, 9 gru 2008, 16:49

Witam serdecznie

Moim głównym celem zgłębiania sztuki pędzenia jest otrzymanie whisky.

Czy jest ktoś ,kto to potrafi albo próbował zrobić szkocką z wykiełkowanego , wysuszonego i zmielonego słodu jęczmiennego ??

Zbieram informację na ten temat - jeśli ktoś się zna -proszę o zamieszczenie wypowiedzi - wszyscy na tym skorzystamy

Ja wiem ,że

-trzeba jęczmien namoczyć (około 24g >>3 dni)
-Rozłożyć go na płaskiej powierzchni i dać mu wykiełkować przez około 10-13 dni
-wysuszyć ( szkoci suszą brykietem torfowym)
-zmielić na granulat
-zalać prawie wrzącą wodą (zrobić płukankę) trzy krotnie aby gorąca woda zabrała cukier ze słodu
-do takiego wywaru dodać drożdży
-fermentować około 3-4 dni aż zacier osiągnie około 6-7%
-destylować 2 krotnie do osiągnięcia około 73-78%
-destylat wlać do beczki przepalonej i odkażonej siarą (można kupić na allegro)
-leżakować minimum 3 lata
-przefiltrować przez filtry węglowe
-rozrobić z wodą źródlaną
-upić się własnym produktem z całą rodziną :)


Jak ktoś zna proporcję na taki zacier - pisać koniecznie

Pozdrawiam


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Re: whisky

Postautor: marer » wtorek, 9 gru 2008, 17:38

No kolego
Z tym pytaniem to musisz walić do Juliusza
On w sprawie whisky ma duży zasób wiedzy.
Pozdrawiam Marer.

Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Załączniki
Re: whisky

Postautor: smoltrix » piątek, 12 gru 2008, 14:12

Hej przyjacielu patrz post kwaśny zacier wujka jessiego tam prubujrmy zrobic whiskey czyli whisky z kukurydzy jak np Jack Daniel's
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.


Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: marcinhes » sobota, 13 gru 2008, 12:38

Wiem wiem

Też śledzę na bieżąco losy kwaśnego zacieru wujka Jessie:)

Mam zamiar także spróbować wykonać .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: Calyx » niedziela, 14 gru 2008, 12:54

Proces otrzymania "rasowej" whisky w warunkach domowych jest
na tyle upierdliwe, ze chyba nie warto sie na to napalac.
Caly proces polega na wszystkich tych czynnosciach, ktore sam opisales.
(A ja nie zauwazylem wiec przeedytowalem tego posta)
Jesli juz to lepiej zacierac zesrutowane ziarno lub make przy pomocy enzymow.
Ten sposob jest osiagalny w warunkach domowych a enzymy mozna
kupic nawet w Euro-winie. Whisky zbozowe bedzie rownie dobre
po zaprawieniu chpsami debowymi.
Zreszta jesli ktos sie bawi w browar domowy :) to z "whisky"
na srucie zbozowej nie bedzie mial problemu.
Jesli sie szarpniesz na takie psocenie to opisz tak jak Juliusz dla nastepnych
na szlaku.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 gru 2008, 20:34 przez Calyx, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1037
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: Juliusz » niedziela, 14 gru 2008, 18:27

@marcinhes

Znaczy chcesz zrobić szkocką? Nie odpowiem jakl zrobić bo ciągle sam o tym myślę.

Najprościej jest kupić słód jęczmienny, odpowiednio rozcieńczyć z wodą, zadać drożdżami, odfermentować, destylować dwa razy, leżakować z dębem (w beczce lub dobranej ilości deszczułek dębowych) wiele miesięcy. Może napiszę o tym innym razem.

Uderzyłeś w strunę, która brzmi dla mnie najpiękniej ale jest kilka ALE...

Prawdziwa szkocka robiona jest - jak wspomniałeś - ze słodowanego jęczmienia.

Jeśli ja dam radę naczytać się dość i zdecyduję,że móżę coś takiego spróbuję to napiszę o całym procesie - ale myślę, że jest on skomplikowany i wymagający sporo czasu i uwagi i specjalnych warunków.

Ja w tej chwili próbuję robić kwaszony (łatwy) słód z kukurydzy. Robię drugie stadium i zacząłem trzeci ferment. Narazie wygląda bardzo opbiecująco. Nie będzie to szkocka ale będzie coś w rodzaju burbona. Smak jest zaskakujący i warty zachodu.

Na szkocką klasyczną chyba poczekamy. Znajdę coś na towar ze słodu jęczmiennego. TU u nas słód jest dość drogi 1L - 7$. ALe będę próbował. Myślę, że w Kraju też można gdzieś dostać słód jęczmienny.

Dziś idę spać i będę o tym śnił.

Juliusz.
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.


maxlamop
30
Posty: 33
Rejestracja: piątek, 23 kwie 2010, 04:49
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: maxlamop » sobota, 18 gru 2010, 15:04

Witam

Mam pewne pytanie odnośnie scukrzania słodem czy w whisky całość zacieru stanowi słód czy można scukrzyć słodem przetarty jęczmień i jak to wpłynie na oryginalność produktu. Druga sprawa to może ktoś ma doświadczenie w zacieraniu tego słodu: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3744 czy warto go kupić pomijając cenę, bo na razie nie mam warunków na słodowanie jak z siłą enzymów.

Pozdrawiam Sylwester


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: Markizpucek » sobota, 18 gru 2010, 17:34

W Bogutynmłynie kupowałem parokrotnie słód i zawsze było wszystko ok.
Jeżeli nie masz swojego śrutownika do słodu to zamów tam wykonanie tej usługi - robią to bardzo fachowo.
Siła enzymów - troszkę nie bardzo wiem co masz na myśli. Jeżeli pytasz się ile za pomocą tego słodu scukrzy się ziarna nie słodowanego to odpowiadam, że 1kg słodu załatwi do 4 kg ziarna niesłodowanego. Natomiast inną sprawą jest odcedzić pozyskany cukier z wywaru. Ja przy robieniu piwa stosuję jako max to 1 kg słodu na 1 kg np. pszenicy (kaszki manny).
Gorzelnie mają normę bodajże 15% słodu, ale tam fermentują całość.
Whisky fermentuje się tylko czystą brzeczkę.

Zerknij proszę tutaj dla uzupełnienia wiadomości.post19045.html#p19045
Powodzenia


rozrywek
1000
Posty: 1024
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: rozrywek » sobota, 18 gru 2010, 19:22

Rasowa łycha, coś co na wygnaniu u imperialistów anglosaskich pijałem codziennie, ech powspominać. Panowie zacier, słodowanie to nie wszystko, proponuję rozwinąć temat pod względem leżakowania, beczek użytych, opalania, toż to sedno i smak a nie za wiele o tym się pisze, sam chętnie bym kiedyś spróbował zrobić łiskacza i zamurować, np: dla syna na 18-kę. 16-to letni trunek byłby w sam raz. Lepszego prezentu to stary synowi nie może dać, no chyba że kluczyki do mesia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


maxlamop
30
Posty: 33
Rejestracja: piątek, 23 kwie 2010, 04:49
Załączniki
Re: Jak otrzymać/zrobić Whisky?

Postautor: maxlamop » sobota, 18 gru 2010, 21:12

Aby nie być gołosłownym przedstawiam jedną z moich butelczyn niestety oryginał dawno skonsumowany nowa zawartość jest jak najbardziej OK i czeka na święta jak przyjedzie brat, aby komisyjnie zbadać postępy wiadomo wszystko to świeże, choć po eksperymentach z ultradźwiękami mogę stwierdzić, że coś w tym jest (dla słabszych wyrobów) o wiele szybciej harmonizuje się smak i znika charakterystyczny spirytus po rozcieńczeniu wodą. Nowa zawartość to cukrówka 50% pędzona dwa razy na najprostszej aparaturze keg kawałek rury i chłodnica bez odstojników itp. Do litra 70% włożyłem ok. 3g cienkich płatków dębowych zrobionych własnoręcznie z deski, którą dostałem od kolegi sezonowana super twarda i zdrowa nie mam pojęcia, jaki to dąb, ale wszelkie aromaty, które oddał super, płatki były podpieczone nad gazem w folii aluminiowej tak by wystąpiły trzy frakcje mocno, średnio i słabo podpieczone w równych proporcjach. Trzymałem to tydzień i zlałem a wióry poszły do innych butelek tam oddają dalej swoje garbniki.

Obrazek Obrazek

Po tych eksperymentach myślę, że jestem w stanie poświęcić trochę funduszy na próby zbliżenia się do oryginału kolega ma sprzęt, który pozwoli odparować to bez przypalenia ja mam zająć się zatarciem i fermentowaniem oraz teorią przeczytałem już wszystkie wątki, które opcja szukaj pokazała po wpisaniu wyrazów whisky i whiskey. Szczerze to mam więcej wątpliwości niż odpowiedzi i wychodzi na to, że będę musiał jednak sam dojść do sedna sprawy.

Pozdrawiam i dam znać jak zacznę zacierać, choć dalej nie wiem czy skupić się jednak na samym słodzie czy próbować obniżyć koszty poprzez zacieranie zboża słodem.

Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości