Tytuł: Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 11:10
Cytuj:
Cytuj:
No to powiedz Mima, jak oddzielasz ten metylowy od reszty przedgonu.
Cytuj:
Przedgon, mam na myśli to co pierwsze wylatuje z rurki.
No to nie tak! Metyl to jest ta frakcja, która wylatuje jako pierwsza. W zależności od różnych czynników jest on produkowany, w różnej ilosci. My zakładamy ze jest go ok. 100 ml. na 25l. nastawu. A przedgon to alkohol, który jest już alk. etylowym, ale zawiera w sobie bardzo dużo ,,ostrych,, frakcji, charakreryzujących się specificznym zapachem. W przedgonie można wyelimnować te - Estry, Aldehydy, Furfurol kwasy i nnne alkoh. jednym słowem - obce substancje, w dwojaki sposób. Poprzez wolniutkie gotowanie w garnku. Oraz poprzez oczyszczanie chemiczne. Później należy to jeszcze raz, albo więcej razy przedystylować. Tutaj należy oczywiście, znowu jeszcze wyłapać przedgony.
To tak w skrócie kolego bogdan.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 11:22
Niestety to nie tak, kol. Mima. W tych 100g są estry, aldehydy i inne Swiństwa, w tym również alkohol metylowy. Jeśli Ty używasz tego do picia po obróbce, to ja dziękuję. Przeczytaj jeszcze raz post kol. Kucyka na początku tematu.
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 11:47
Ja oparłem swój post na wywodzie autorstwa kol. Kucyka. Wg mnie to wygląda tak, że pierwsze 100-200ml przedgonu wylewamy bezapelacyjnie (do cysterny) następną część przedgonu obserwujemy organoleptycznie by w odpowiednim momencie przystąpić do odbioru gonu lub serca. To, co odebraliśmy przed gonem po wylaniu świństwa możemy wykorzystać.
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 13:44
W moim rozumieniu przedgon to właśnie ta pierwsza setka, a czy w niej jest 100% metylu czy tylko połowa a reszta to inne świństwa nie obchodzi mnie. Wylewam do "cysterny" pierwszą setkę, a to co leci później jest dla mnie w pierwszym gatunku i nie zamierzam się zagłębiać w ten temat, bo jeśli jeszcze 50g czy 100g jest przedgonu to raczej nikt się tym nie otruje zwłaszcza jeżeli doleję do tego 4 litry właściwego destylatu i drugie tyle wody. To wszystko z mojej strony.
bogdan napisał(a):
Jeśli Ty używasz tego do picia po obróbce, to ja dziękuję.
Ja nie byłem częstowany ale też dziękuję
______________________________________________________________________ "...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 17:59
demon1122 napisał(a):
W moim rozumieniu przedgon to właśnie ta pierwsza setka, a czy w niej jest 100% metylu czy tylko połowa a reszta to inne świństwa nie obchodzi mnie. Wylewam do "cysterny" pierwszą setkę, a to co leci później jest dla mnie w pierwszym gatunku i nie zamierzam się zagłębiać w ten temat, bo jeśli jeszcze 50g czy 100g jest przedgonu to raczej nikt się tym nie otruje zwłaszcza jeżeli doleję do tego 4 litry właściwego destylatu i drugie tyle wody. To wszystko z mojej strony.
bogdan napisał(a):
Jeśli Ty używasz tego do picia po obróbce, to ja dziękuję.
Ja nie byłem częstowany ale też dziękuję
demon1122 ja robię tak jak Ty, lecz mam baczenie na to co następne po setce/ 25l, wierz mi raz się sparzyłem. Mam takie małe buteleczki i ich używam na starcie. Nie chodzi tu o otrucie lecz o zapach. A lubię jak psotka jest w I gat.
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 19:25
Może inaczej. W przedgonie są oprócz aldechydów octowych, estrów i róznych kwasów organicznych, również i octany etylu i metylu. Alkohol metylowy można wtedy zaliczyć do tego co nazywamy przedgonem. Ale jak wszyscy wiedzą alkohol metylowy, to zaledwie 1/250 alkoholu, który znajduje się w nastawie. Około 100- 150 ml na 25 l. nastawu. Po oddzieleniu go od reszty destylatu, dalsza frakcja jest tym przedgonem, który znowu oddzielamy od własciwego, - gonu. Ale przedgon ten czesto, po długim leżakowaniu jest bardzo smacznym o intrygujacych smakach, alkoholem,- bardzo cenionym przez niektórych ,,hobbystów,,.
I o tym własnie przedgonie tutaj ja mówię.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ostatnio edytowano wtorek, 7 kwi 2009, 19:59 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: wtorek, 7 kwi 2009, 19:52
mima napisał(a):
Może inaczej. W przedgonie są oprócz aldechydów octowych, estrów i róznych kwasów organicznych, również i octany etylu i metylu. Alkohol metylowy można wtedy zaliczyć do tego co nazywamy przedgonem. Ale jak wszyscy wiedzą alkohol metylowy, to zaledwie 1/250 alkoholu, który znajduje się w nastawie. Około 100- 150 ml na 25 l. nastawu. Po oddzieleniu go od reszty destylatu, dalsza frakcja jest tym przedgonem który znowu oddzielamy od własciwego, - gonu. Ale przedgon ten czesto, po długim lezakowaniu jest bardzo smacznym o intrygujacych smakach alkoholem, bardzo cenionym przez niektórych hobbystów.
I o tym własnie przedgonie tutaj ja mówię.
A ja umiem liczyć. nastawu mamy 25l jeśli dla uproszczenia jest on 10% to alkoholu mamy 2,5 litra 1/250 z 2,5 litra to 0.01 litra metanolu , A może nie umiem liczyć?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości